onsdag

ONSDAG DEN 20 APRIL

Gud kommer aldrig att överge sitt folk

David Wilkerson - January 2010

”Ty HERREN älskar vad rätt är och övergiver icke sina fromma, evinnerligen bliva de bevarade; men de ogudaktigas avkomma varder utrotad” (Ps 37:28).

I Lukas 22 överlämnade Jesus en allvarlig varning till sin kanske mest hängivna efterföljare. Kristus kallade aposteln Petrus åt sidan och sa honom följande i otvetydiga ordalag: ”Simon, Simon! Se, Satan har begärt att få eder i sitt våld, för att kunna sålla eder såsom vete; men jag har bett för dig, att din tro icke må bliva om intet" (Luk 22:31-32).

Väldigt få kristna borde bli förvånade över att Satan ville pröva Petrus. Trots allt framställer Skriften Petrus som en ledare bland lärjungarna. För de flesta Bibelläsare är det inte konstigt att djävulen sökte tillåtelse av Gud att angripa denne djärve lärjunge. Skriften gör klart att Satans huvudsakliga syfte är att förstöra tron hos dem som tjänar Jesus. Och bland Jesus inre cirkel av tolv utmärker sig Petrus som en man som är ivrig att handla utifrån sin tro på Kristus.

Men det är något i detta avsnitt som många kristna finner häpnadsväckande. Det är detta: Herren gav Satan tillträde till Petrus för att pröva honom! Ja, vår himmelske Fader tillät sin dyrbara tjänare att bli utsatt för djävulens list.

Tänk på det: Jesus hade redan sagt att Petrus trosförklaring var grunden på vilken han skulle bygga sin församling. Ändå satte nu Kristus sina egna ord på spel genom att utsätta Petrus för Satans brinnande pilar. Och trots Petrus oförskräckta tro vet vi att han var en väldigt bristfällig man.

Tänk om Petrus hade misslyckats i testet? Hur kunde Kristus bygga sin församling på orden från en sådan som var så sårbar mot Satans attack? Dessutom, hur kunde en kärleksfull Gud utsätta sin älskade för en sådant våldsamt angrepp? Detta är vad många kristna finner problematiskt.

Läs mer HÄR.

_______________
 
Nyhetsflödet onsdag den 20 april
Kristen tro har både centrum och gränser
- Ledare i Världen idag Stefan Swärd - "En populär tes brukar vara att församlingar ska byggas med fokus på centrum, inte gränserna. Kristus är centrum, och det är där vi ska ha vårt fokus. Gränserna handlar oftast om medlemskapet, vem som ska få vara med eller inte. Gränser handlar också om den kristna läran, vad som är en sann kristen tro och var gränserna för det går.
   Men att ha Kristus i centrum innebär att följa och lyda honom. Och då blir det kristna livet radikalt, det finns inte utrymme för att halta på båda sidor eller för halvmesyrer.
   Den svenska frikyrkorörelsen byggdes upp därför att man ville ha troendeförsamlingar. Där man delade varandras liv, och ett gemensamt liv i efterföljelse. I den statskyrka man lämnade fanns inte några gränser. Väckelsepionjärerna insåg att det behövdes gränser för att väckelsen skulle kunna gå vidare. Det behövdes gränser både för hur man skulle leva som kristen och vad man skulle tro som kristen."


Olika dopsyn hindrar ekumeniken
- Olle Christoffersson i Sändaren - "Det är med stort intresse jag försöker följa den ekumeniska utvecklingen i Equmeniakyrkan. Just arbetas på en överenskommelse med Svenska kyrkan om kyrkogemenskap, motsvarande överenskommelsen tidigare med Missionskyrkan. Nu kräver Svenska kyrkan, för att en överenskommelses om kyrkogemenskap skall träffas, att ”omdop” inte får förekomma i de anslutna församlingarna. En sådan överenskommelse kan naturligtvis inte träffas.
   Svenska kyrkans ställer alltså krav på att få bestämma det teologiska innehållet i Equmeniakyrkan för att kunna öppna kyrkogemenskap. Kravet ifrågasätter den grundläggande tanken i hela frikyrkorörelsen i Sverige: individens frihet att uttrycka och praktisera sin personliga tro. Kravet drabbar naturligtvis alldeles speciellt den baptistiska sektorn av Equmeniakyrkan."


IS orosmoln över arabvärldens unga
- Hemmets Vän - "13 procent av de unga i arabvärlden kan tänka sig att stödja terrorgruppen Islamiska staten (IS) – om den använde mindre våld. Nästan fyra av fem avvisar dock IS, vars härjningar ses som det största hotet gentemot regionen, visar en färsk undersökning.
   Många av dem lever i konfliktområden, och har sett familjer fly och samhällsinstitutioner stängas. Andra har vuxit upp i oljerika länder och är oroliga över det fallande oljepriset. Men det mest slående i undersökningen Arab Youth Survey, som genomförts för åttonde året i rad och bygger på intervjuer med 3 500 unga i 16 arabländer, är IS närvaro: Den extrema jihadiströrelsen ses som det främsta hotet gentemot regionen för andra året i rad."


VARFÖR JUST KRISTEN?
- Bengths blogg i Inblick - "Jag är kristen och det skäms jag inte för att frimodigt stå upp för i Sverige idag, som räknas till ett av världens mest sekulariserade länder, och i en värld där 80 % av all religiös diskriminering sker mot kristna. Då omkring 100 000 000 kristna förföljs och mer än 100 000 kristna dödas varje år. Var elfte minut, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, dödas en person därför att han eller hon är just kristen.(2) Att vara just kristen är det tydligen värt att både lida och dö för.
   Jag är kristen och inte något annat! Jag är inte muslim eller hinduist eller buddist. Jag hör inte hemma i vare sig någon främmande eller känd religion och inte heller i några ”Gudlösa ismer” såsom Darwinism, sekulärhumanism etc. även om jag har vänner och bekanta i de sammanhangen...
   Vi människor bär alla på frågor, mänskliga frågor, s.k. ”existentiella frågor”.(4) Det är något genuint mänskligt att vi ställer dessa frågor, men också att vi vill ha svar på dem. Jag är kristen, därför att jag har fått trovärdiga svar på dessa ”existentiella frågor”. 

______________
 
Ord för dagen den 20 april - Psalm 47 och 48
LOVSJUNG GUD! - Psalm 47

Dagens bibelläsning: Psalm 47
"Lovsjung Gud, lovsjung! Lovsjung vår konung, lovsjung! Ty Gud är konung över hela jorden, lovsjung honom med en psalm. Gud är konung över hednafolken, Gud sitter på sin heliga tron."
(Ps 47:7-9 FB)

I psalm 47 möter oss en stark uppmaning att lovsjunga Herren. Lovsången stiger upp inför Guds tron. Men lovsången finns inte bara i himlen. Den skapar också resultat i den som lovsjunger.

Då vi ger vår lovsång till Gud händer det något i oss. Vi fokuserar på vem Herren är och inte på oss själva. Vi ställer oss i ett rätt förhållande till Herren. Han blir på tronen både i himlen och i våra hjärtan.

==> Mannakorn att tugga poå nder dagen: "Lovsjung Gud, lovsjung!"



STOR ÄR HERREN - Psalm 48

Dagens bibelläsning: Psalm 48

"Stor är HERREN och högt prisad i vår Guds stad, på sitt heliga berg. Skönt höjer det sig, hela jordens fröjd, berget Sion längst upp i norr, den store konungens stad." (Ps 48:2-3 FB)

En lovsång- och tacksägelsepsalm, som uttrycker tacksamhet över befrielse för Guds stad, Jerusalem.

På den tiden bodde Herren i Templet i Jerusalem. Idag bor han i nya tempel av kött och blod, som går omkring på två ben.

Vi får stämma in i lovsången och tacksägelsen över Herrens storhet och att han befriar den som tar sin tillflykt till Honom.

"Stor är Herren..."

________________
 
Bibelläsning från GT den 20 april
År 1:  Jubelåret - 3 Moseboken 25 - Läs HÄR.

År  2:  Samla glödande kol - Ordspråksboken 25 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar