torsdag

TORSDAG DEN 10 DECEMBER

Nyhetsflödet torsdag den 10 december
Terrorforskaren om "Kalifatets återkomst"
- Världen idag - " I terrorforskaren Magnus Norells nya bok "Kalifatets återkomst – orsaker och konsekvenser" beskrivs bakgrunden till IS uppkomst. Han säger att han skrivit boken bland annat för att lyfta fram de många muslimska reformisters röster som finns i kampen mot den ideologiska grogrund som islamismen bygger på.
   När Islamiska staten, IS, utropade ett kalifat lyftes det av många i västvärlden fram som något helt nytt och oväntat.
   Själv menar han att det "låg i farans riktning" att något som IS skulle komma till och att detta inte är något nytt utan att liknande yttringar funnits långt tillbaka i historien....
   En av teserna som Magnus Norell driver i sin bok är att rörelser likt IS inte kan besegras enbart militärt, det krävs en ideologisk kamp inom islam.
   Han skriver att en viktig förklaring till det kaos som nu råder i Irak och Syrien, är att islamismen åtnjuter ett betydligt större stöd hos många araber i Mellanöstern än vad vi i väst möjligen vill se."



Livets ord får absolut granskas
- Joakim Lundkvist i Dagen - "Min kritik mot Uppdrag g­ranskning betyder inte att jag generellt avvisar granskning eller kritik av L­ivets ord – inte på något sätt. Det skriver J­oakim Lundqvist, pastor Livets ord.
   Många röster har höjts, även här i Dagen, efter Uppdrag gransknings (UG) reportage om Livets ord. Bland annat har Carl-Henric Jaktlund och Mats Selander i var sin text betonat att vi som troende och församlingar måste tåla granskningar och göra justeringar när brister uppenbaras (Dagen 25/11, 2/12).
   Jag håller helt och hållet med.
   I mina uttalanden i själva programmet, på vår egen informationsblogg blog.livetsord.se och olika andra forum har jag velat hålla en ödmjuk och självkritisk attityd inför svagheter i vårt förflutna, inför felaktiga b­eslut och inför människor som farit illa, parallellt med tacksamheten och glädjen jag känner för alla dem som blivit betjänade och välsignade genom Livets ords arbete. Den inställningen präglar hela den nya ledningens interna arbete. Vi har ett a­nsvar för att den grund vi nu bygger, för arbetets framtid, ska vara s­olid och stabil inifrån och ut och att svagheter ska identifieras, analyseras och tas itu med, inte sopas under mattan."


Prøv tårer
 
- Kristelig Pressekontor -Tårer kan være uttrykk både for sorg og glede. De kan felles i kjærlighet eller sinne, medynk eller fortvilelse.
   Fra Frelsesarmeens første dager fortelles det om en offiser som skrev til generalen og sa at i den byen der han var stasjonert kunne man bare legge ned. «Intet nytter», skrev han. Generalen sendte et telegram tilbake: «Try tears!» Prøv med tårer.
Les HER.

 

It´s Thusday - Reflections from Genesis (53)
 - Read HERE - 'Then he sent his brothers away, and as they were leaving he said to them, 'Don't quarrel along the way!' Genesis 45:24 

________________________

Ont i magen - Uppenbarelseboken 10
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 10
Jag tog den lilla bokrullen ur ängelns hand och åt upp den, och i min mun var den söt som honung. Men när jag hade ätit upp den, kände jag en svidande smärta i min mage. Och man sade till mig: "Du måste profetera på nytt om många folk och folkslag och språk och kungar." (Upp 10:10-11)

Johannes hade fått ett budskap och en uppmaning att profetera. Men budskapet gjorde att han fick ont i magen.

Många kristna känner säkert igen sig. Du upplever att Gud vill att du ska säga något, men helst skulle du vilja vara tyst.
-det kan vara i gudstjänst där du upplever att du ska vittna eller bära fram ett budskap
-det kan vara i ett helt annat sammanhang där du upplever att du måste säga något som du vet de andra inte kommer att hålla med om
-det kan vara ett telefonsamtal du upplever du måste ringa

Då Gud ber oss säga något har vi lätt att söka efter ursäkter varför det inte passa att säga det. Vi kan bli oroliga och vår kropp kan reagera på olika sätt. Kanske på samma sätt som Johannes med ont i magen.

Men om vi tror oss veta att det är Gud som ber oss bära fram budskapet kan det vara viktigt att tala ut det även om det kan få negativa konsekvenser för oss.


Läs mer HÄR.

________________________

 
Från dagens bibelläsning den 10 december


- De heligas böner - Uppenbarelseboken 8 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Uppenbarelseboken 8 finner du HÄR.


- Vad ber du om? - Andra Krönikeboken 1 - Läs HÄR.


- "Allt står väl till" - Mika 3 - Läs HÄR.
 
_______________________ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar