söndag

SÖNDAG DEN 13 DECEMBER

TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT - Bana väg för Herren
"Kom ihåg min tjänare Mose lag som jag gav honom befallning om på Horeb,
stadgarna och föreskrifterna som gäller hela Israel.
Se, jag skall sända till er profeten Elia, innan Herrens dag kommer, den stora och fruktansvärda.
Han skall vända fädernas hjärtan till barnen och barnens hjärtan till deras fäder så att jag inte kommer och slår landet med tillspillogivning." (Malaki 4:4-6 FB)


______________________

 
Tidig söndagsmorgon i Stockholm
 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
Söndag igen. Och denna söndagsmorgon vaknar vi upp i Stockholm.

Efter en arbetsvecka i Norge med dagliga utflykter till närbelägna städer för sammanträden och vägledningssamtal reste vi i helgen till Stockholm.

Fredagen tillbringade vi på Värtahemmet där Frälsningsarmén har samlat en del material för framtida arkivering. Där gick vi igenom en del flyttkartonger från den tid vi arbetade på Frälsningsarméns Sociala Institut (FASI). Vi gav en del råd om vad som borde arkiveras och vad som kanske inte behövde arkiveras. Jag hittade också en del kassettband med bibelstudier som jag spelade in någon gång för länge sedan. De ska jag nog lyssna på någon gång om det fortfarande går att hitta en kassettbandspelare.

Läs mer HÄR.
_______________________

Vilddjurets märke - Uppenbarelseboken 13
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 13
"Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller på pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex." (Upp 13:16-18 FB)

Här talar Johannes om den svåra tid som ska råda på jorden i denna tidsålders slut. Han beskriver ett nytt handelssystem där det avgörande inte är om man har pengar eller inte, utan om man är ansluten till ett globalt kontosystem som bygger på en sifferkombination.

Även här talar Johannes om en teknik han inte kan ha haft någon kunskap om. Vi är den första generation där ett sådant penninglöst system är möjligt.

Att ansluta sig till detta system innebär också att man måste tillbe vilddjurets bild. Om man inte gör det kommer man att dödas. "Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att bilden till och med kunde tala och låta döda alla dem som inte tillbad vilddjurets bild." (Upp 13:15)

Det finns flera liknande händelser i Bibeln och i historien. I Esters bok skulle alla dödas som inte tillbad Haman (Ester 3:2). I Daniels bok skulle alla dödas som inte tillbad kungens staty (Daniel 5-6). Många martyrer dödades under de första århundradena efter Kristus för att de inte avsa sig den kristna tron och tillbad kejsaren.

Johannes konstaterar att här kommer de heligas uthållighet och tro prövas (Upp13:10)

Läs mer HÄR.

________________________

Nyhetsflödet söndag den 13 december
Istället för att tända ett hopp släckte man ett ljus i advent
- Sändaren - "Politik är att göra och regeringen gjorde fel, hävdar Philip DeCroy. Nu deltar Sverige i racet mot botten i den EU-liga som tävlar om den snålaste flyktingmottagningen.
   Äntligen stod statsministern i talarstolen. Ett land väntade på besked och en värld höll andan. Många längtade efter konkret stöd i mottagandet, andra efter hårdare tag och beskedet blev tydligt. Snällheten var slut, ladorna tomma och värderingarna sålda. Se upp för dörrarna, dörrarna stängs....
   I kyrkorna har vi bäddat härbärgen och dukat fram mat. Vi har gjort det utan ett system som bär men vi har gjort det för att vi i varje medmänniska kan se en annan flykting, nämligen den Kristus som i adventstid förvägrades husrum och därför föddes i just en tom lada.
   Politik är att göra och regeringen gjorde fel. Istället för att tända ett hopp släckte man ett ljus i advent. Det blev kallt innan frosten kom." 



Lisa Abramowicz: Abbas vill inte förhandla
- Världen idag - "Utrikesministern har twittrat om att "attackerna måste sluta" och att "ledarna måste agera ansvarsfullt", men inte ett ord om vilken sida som har initierat terrorn och som fortsätter den. Över huvud taget använder hon inte ordet terror, trots att dessa attacker mot israeler har pågått i nära tre månader och förorsakat många döda och skadade, främst civila. Efter terrorattacken i Paris den 13 november, blev utrikesministern intervjuad på SVT om orsaken . Då svarade hon "och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld". Detta trots att palestinierna aldrig påtalats av intervjuaren. Inte ens IS nämnde i sin kommuniké palestinierna utan pekade på franska attacker mot IS i Syrien.
   Dessutom, palestinierna har ett val! Den israeliske premiärministern har, minst en gång i veckan, bett sin motpart president Abbas att återvända till förhandlingsbordet. Det har inte Abbas brytt sig om. Tydligen tror han att han tjänar mer på att skjuta FN och länder som Sverige framför sig och slippa förhandla, eftersom förhandlande innebär ett givande och tagande."


IS-fängslad präst: Väst måste ta sitt ansvar
- Dagen - "I september släpptes Jacques Mourad av sina kidnappare. Nu uppmanar han världen att inte glömma Syriens lidande.
- Människor söker räddning och en utväg på havet, samtidigt som de riskerar att drunkna. Många länder vill inte ta emot flyktingarna. Västvärlden accepterar att länder går under utan att göra något. Det är ofattbart, säger han till Dagen Nyheter som uppger att den syriske munken och prästen inte heller ser någon plats för kristna i Syrien i de områden där IS dominerar." 


________________________

Från dagens bibelläsning den 13 december



- Berätta om Guds storhet - Psalm 145 - Läs HÄR.

- En dyrbar port - Andra Krönikeboken 4 - Läs HÄR


- Herrens härlighet - Andra Krönikeboken 5 - Läs HÄR

- En Gud som förlåter - Mika 7 - Läs HÄR.

_________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar