fredag

FREDAG DEN 18 DECEMBER

Barndomsminnen från tiden på "Värtan"
Jag fick frågan från Frälsningsarméns arkiv och Bootheum.se om jag kunde skriva ned några minnesbilder från tiden på Värtahemmet. Här kommer några glimtar (Bilderna är hämtade från Bootheum.se). Inlägget finns i en längre artikel om Värtan med namnet "Droskhästens privilegium" Du kan läsa det HÄR.


Jag tror jag var någonstans mellan nio och tio år då vi flyttade till Värtahemmet. Pappa Johan och mamma Ruth hade fått ansvaret för Värtahemmet, en institution för försöksutskrivna från missbruksinstitutioner  och mentalvård om jag minns rätt.


Huvudbyggnaden var en före detta restaurangverksamhet utan alkoholrättigheter. Det visade sig att en alkoholfri restaurang för sjömännen och hamnarbetarna inte var en speciellt lönsam verksamhet och efterhand fick Frälsningsarmén ta över byggnaderna.


I huvudbyggnaden fanns det en lägenhet, två olika matsalar, kök och tio rum för ”gubbarna”, som gästerna allmänt kallades. Efterhand avdelade man i ett hörn av den stora matsalen till en bokbindarverkstad.


När vi flyttade dit fanns dit fanns det en enorm barack med jordgolv på tomten. I baracken fanns den enda butiken som ”Myrorna” hade på den tiden, samt en brädgård.


Mellan huvudbyggnaden och baracken fanns några mindre byggnader med ett pannrum, en madrassverkstad och en grisgård.


Vi hade nio grisar om året. Man slaktade tre åt gången så det var slakt tre gånger per år. Lillasyster Pia namngav varje griskull med namnen Jan, Peter och Pia. Läs mer HÄR.

________________________

Världsekonomin kollapsar - Uppenbarelseboken 18
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 18
"På en enda timme har denna stora rikedom ödelagts." (Upp 18:14 FB)
"Jordens köpmän gråter och sörjer över henne, eftersom ingen längre köper deras fartygslaster." (Upp 18:11 FB)

Hela världsekonomin som bygger på vilddjurets handelssystem (se kap.13) kollapsar plötsligt. Återigen ser vi att Johannes inte beskriver sin egen tid. Då fanns ingen världsekonomi. Om det på den tiden skulle uppstå handelsproblem i en by, tog det kanske en vecka innan nästa by fick reda på det.

Men här kollapsar världsekonomin på en enda timme. Det är bara sånt som sker i våra dagar, då hela världsekonomin hänger samman. Vi har redan upplevt några tillfällen då allt plötsligt rasar på världsmarknaden.

Men håll ut i alla dystra beskrivningar från Uppenbarelseboken. I nästa kapitel (kap.19) vänder det! Jesus kommer tillbaka! Håll ut - det är bara ett kapitel kvar!

"Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning" (Luk 21:28 FB)

Läs mer HÄR.


________________________

Nyhetsflödet fredag den 18 december
Siewert Öholm: Käre biskop KG Hammar
- Världen idag - ”Mer vänster än biskop”, summerade jag din biskopsgärning när vi möttes senast i tv-programmet Debatt (SVT 1 3 dec) och i debattartiklar på SvD Opinion. Förenklat var temat för tv-debatten om man kan möta IS terror ”med blommor” eller om vi ska bejaka Frankrikes begäran om även svenskt vapenstöd i ett upptrappat krig mot terrorismen och IS, den islamiska staten, kalifatet. Du menade att upptrappat våld mot IS föder ändå fler terrorister, och fler barn och oskyldiga får betala med sina liv. Du har utvecklat resonemangen mer i en artikel här: www.svt.se/opinion/kg-hammar-om-fred
   Jag hävdade i debatten både i tv och i artikelform att du medvetet blundar för IS barbariska våld och att du inte vill lyssna vare sig på civilbefolkningens eller på de stora grupperna av förföljda kristna, när de ropar på vår hjälp. Även med vapen! ”Blomsterbudet” är inte det som räddar förföljda kristnas liv, när de står med skarpa knivar mot sina halsar och med sekunder kvar att leva. Genom vår uteblivna insats och romantik i bibeltolkningen, blev de i stället martyrer för sin tro. Men de blev också offer för din syn, KG, på hur kampen ska föras mot våldet och hur vi som kristna ska tolka Jesu uppmaning att ”vända andra kinden till”. De oskyldiga offren kommer att finnas hur vi än försöker hantera våldsfrågan."


Messianska judar: Paulus skulle bli skräckslagen
- Dagen - "En messiansk organisation tar kraftigt avstånd från Vatikanens uttalande om att judar inte behöver konvertera för att räddas.
   David Brickner, ledare för den internationella organisationen Jews for Jesus, säger att idén är "fruktansvärd, speciellt när den kommer från en institution som vill representera en betydande del av världens kristna".
   Enligt Christian Post noterar David Brickner även att titeln på det aktuella dokumentet från Vatikanen, "Gud tar inte tillbaka sina gåvor och sin kallelse", kommer från Paulus ord i Romarbrevet. Men David Brickner menar att Paulus skulle protestera mot hur orden har använts i det här fallet."



Our Christmas Gift; Angel Tree Program
- Salvation Army Today - 12.15.2015 -Web-TV 2:29 min. - Watch HERE.

To av tre palestinere støtter knivangrep
- Vårt Land - "To av tre palestinere støtter den pågående bølgen av knivangrep mot israelere. Unge palestinere har mistet all tiltro til palestinske og israelske politikere, sier forsker.
   En ny meningsmåling viser økt palestinsk oppslutning om voldelig kamp mot den israelske okkupasjonsmakten. To av tre palestinere støtter knivangrepene, og like mange tror en ny intifada mot okkupasjonsmakten kan tjene palestinernes sak bedre enn forhandlinger.


_______________________

Från dagens bibelläsning den 18 december



- En ny sång - Uppenbarelseboken 14 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Uppenbarelseboken 14 finner du HÄR


- Vi skördar vad vi sår Andra Krönikeboken 10 - Läs HÄR

- Herrens dag är nära - Sefaja 1 - Läs HÄR.
______________________


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar