söndag

SÖNDAG DEN 11 DECEMBER

Tidig söndagsmorgon den 11 december i Drammen
 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Den här söndagen vaknar vi upp i våra egna sängar i Moss, men om några timmar är vi på väg till Drammen på andra sidan Oslofjorden.

Under veckan har jag fått in många bilder från det som hände förra hlgen. Bilden här kommer från vår 140-års fest då vi var samlade tillsammans med barn och barnbarn. Här ser vi den manliga delen av deltagarna. Jag själv, våra tre söner och två av äldste sonens söner.

Under veckan har vi varit i Sandnessjöen, hundra mil norr om Oslo (om man åker bil). Det var 35 år sedan vi var i Sandnessjöen sist. Då kom vi tillsammans med hundra elever från folkhögskolan på Jelöy på musikalturné. Tre fullastade bussar, två med människor och en med utrustning: ljud, ljus, kulisser.

Då vi väntade på flyget på Oslos flygplats, passade vi på att köpa en korv för att kunna överleva den långa resan till Sandnessjöen. Damen som expedierade oss frågade "Är ni föräldrar till Daniel Baronowsky?" Jaha, tänkte jag, här blir man identiefierad efter sina barn. Det var annat då Daniel flyttade tillbaka till Norge för många år sedan. Då han då sa sitt namn frågade alla "Är du son till Rut och Peter?" Vi frågade expediten hur hon kunde veta att vi var föräldrar till Daniel, och hon svarade: "Dels såg jag namnskylten på Ruts uniform och så tycker jag att Peter är väldigt lik Daniel".

Om du som läser detta möter Daniel idag, så säg ingenting om att han liknar sin far. Det är inte säkert att det blir så populärt.....

Läs mer HÄR.
_________________
 
Söndag den 11 december - 1 Petr 1:11
ADVENTSKALENDERN LUCKA 11 (vers 11)
Härlighet (1 Pet 1:11)

"De ville utröna vilken och vad slags tid som Kristi ande i dem syftade på när den förutsade de lidanden Messias måste utstå och den härlighet som skulle följa." (1 Pet 1:11) 

Kristi ande talade till profeterna. Vad såg och hörde de?

1. De kunde se Messias kommande lidande
"Han blev pinad för våra brott, sargad för våra synder, han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot....Han var som lammet som leds till slakt" (Jes 53:5+7)

2. De kunde se den kommande härligheten som ett resultat av Messias lidande.
"Men det var våra sjukdomar han bar, våra plågor han led.... han bar de mångas skuld" (Jes 53:4+12)

3. Men de kunde inte utröna när det skulle hända. De ville utröna vilken tid som Kristi ande syftade på, men de kunde inte. Så en dag hände det, flera hundra år senare:
"Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd." (Joh 1:9)

Dagens manna: Jag får leva i den härlighet som Jesus gav sitt liv för. 
______________
 
Ord för dagen den 11 december - Upp 9
ELD, RÖK OCH SVAVEL
Bibelläsning: Uppenbarelseboken 9
"...och ur deras mun kom eld, rök och svavel" (Upp 9:17 FB)

Johannes fortsätter i sin syn att se vad som kommer att hända i den sista tiden. Någon har sagt att profetia är historia skriven i förväg. Och det är förvånande med vilken precision han beskriver saker som han inte kan ha haft någon kunskap eller erfarenhet av.

Han beskriver flygande bepansrade krigsmaskiner: "Gräshopporna såg ut som hästar, rustade till strid....och bröstharnesk som såg ut att vara av järn. Och dånet från deras vingar var som dånet från stridsvagnar med många hästar, som stormar fram till strid. De hade stjärtar och gaddar som skorpioner, och i stjärten låg deras makt att skada människorna" (vers 7-10)

Han beskriver krigsmaskiner på marken och skjutvapen: "Och så här såg jag hästarna och deras ryttare i min syn: ryttarna hade eldröda, mörkblå och svavelgula bröstharnesk, och hästarna hade huvuden som lejon, och ur deras mun kom eld och rök och svavel." (vers 17)

Men avsikten med att beskriva händelserna i den sista tiden är inte att skrämma utan att framhålla att ur det stora kaoset ska det födas fram något nytt och gott, en ny himmel och jord. Jesus säger, då han talar om den sista tiden: "Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning." (Luk 21:28 FB)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus ska komma tillbaka

Läs mer HÄR.
_______________
 
Bibelläsning den 11 december

År 1: GUDS TEMPEL - 2 Krönikeboken 2 - Läs HÄR.
     
År 2: ATT KÄNNA GUDS TANKAR - Mika 4 - Läs HÄR.
      
            HAN SKALL VARA VÅR FRID
- Mika 5 - Läs HÄR.

_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar