lördag

LÖRDAG DEN 17 DECEMBER

Lördag den 17 december - 1 Pet 1:17
 
ADVENTSKALENDERN - LUCKA 17
 
Gudsfruktan (1 Pet 1:17)
"Om ni säger Fader när ni åkallar honom som dömer var och en efter hans gärningar utan hänsyn till person, lev då i gudsfruktan under den tid ni vistas här." (1 Pet 1:17)
Ännu en gång påminns vi om att det vi upplever nu är inte platsen för vår slutförvaring. Jesus ska komma tillbaka en dag och det är ett av Nya Testamentets huvudteman.

Men den här versen talar också om för oss hur vi ska leva, "under den tid ni vistas här". Vi ska leva i gudsfruktan. Hur gör man då?

Ordet gudsfruktan ger kanske vid första anblicken intrycket att vi ska frukta, vara rädda för, Gud. Men det är inte det som är meningen. Gud vill inte att vi ska gå och vara rädda för honom. Tvärtom. Då Nya Testamentet talar om att Jesus ska komma tillbaka är det för att vi inte ska känna oro och för att trösta oss. "Känn ingen oro... jag skall komma tillbaka och hämta er till mig" (Joh 14:1-3). "Ge nu varandra tröst med dessa ord." (=orden om att Jesus kommer tillbaka och hämtar oss) (1 Tess 4:18).

Hur ska vi då förstå innebörden av ordet gudsfruktan?
Synonymordboken föreslår: "vördnad för Gud
fromheträttfärdighetgudfruktighet".
Ordboken förklarar gudsfruktan med följande ord: "det att vörda och dyrka Gud och lyda hans bud"

Frågorna för oss blir då:
- Hur kan jag på bästa sätt vörda Gud?
- Hur kan jag på bästa sätt dyrka Gud?
- hur kan jag på bästa sätt lyda hans bud?

Dagens manna: Ett liv i gudsfruktan
_________________

"Allt är förberett för dig"
Ett par från Minneapolis beslutade att åka till Florida på en lång semester för att tina upp efter en särskilt kall vinter. Eftersom båda hade jobb hade de svårt att samordna sin reseplanering. De beslutade att mannen skulle flyga till Florida på en torsdag, och hans hustru skulle komma nästa dag.

På hotellet skulle mannen mejla till sin fru som de hade kommit överens om när han var framme.  Men av misstag skrev han en fel bokstav i hennes adress och skickade iväg  mejlet.

I Houston hade en änka just återvänt från sin mans begravning. Han hade varit pastor i många år och hade efter en hjärtattack "gått hem till härligheten". Änkan kollade sina mejl eftersom hon väntade meddelanden från släkt och vänner.

När hon läste det första mejlet svimmade hon och föll till golvet. Änkans son rusade in i rummet, hittade sin mamma på golvet, och såg skärmen med texten:

Till: min kära hustru
Från: Din bortgångne man 
Ämne: Jag har anlänt till destinationen!
Jag har precis anlänt och har checkat in och ser att allt har förberetts för din ankomst hit i morgon. Ser fram emot att träffa dig då!

(PS. Det är hett här nere!)

__________________
 
Ord för dagen den 17 december - Upp 13
 
VILDDJURETS MÄRKE
 
  Bibelläsning: Uppenbarelseboken 13
"Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller på pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex." (Upp 13:16-18 FB)

Här talar Johannes om den svåra tid som ska råda på jorden i denna tidsålders slut. Han beskriver ett nytt handelssystem där det avgörande inte är om man har pengar eller inte, utan om man är ansluten till ett globalt kontosystem som bygger på en sifferkombination.

Även här talar Johannes om en teknik han inte kan ha haft någon kunskap om. Det bygger på ett globalt system där alla transaktioner registreras. Vi är i själva verket den första generation där ett sådant penninglöst system är möjligt.

Att ansluta sig till detta system innebär också att man måste tillbe vilddjurets bild. Om man inte gör det kommer man att dödas. "Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att bilden till och med kunde tala och låta döda alla dem som inte tillbad vilddjurets bild." (Upp 13:15)

Det finns flera liknande händelser i Bibeln och i historien. I Esters bok skulle alla dödas som inte tillbad Haman (Ester 3:2). I Daniels bok skulle alla dödas som inte tillbad kungens staty (Daniel 5-6). Många martyrer dödades under de första århundradena efter Kristus för att de inte avsa sig den kristna tron och tillbad kejsaren.

Johannes konstaterar att här kommer de heligas uthållighet och tro prövas (Upp13:10)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: De heligas uthållighet och tro kommer att prövas. Kommer jag att bestå då min tro prövas?
Läs mer HÄR.
____________________
 

Bibelläsning den 17 december

År 1: NÄR DROTTNINGEN AV SABA FICK HÖRA RYKTET...
- 2 Krönikeboken 9 - Läs HÄR

 
År 2: LYSSNA PÅ GUD - Habackuk 2 - Läs HÄR.
 
        LÅT DITT VERK FÅ LIV IGEN - Habackuk 3 - Läs HÄR.
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar