tisdag

TISDAG DEN 27 SEPTEMBER

Nyhetsflödet tisdag den 27 september
Ett land som dödar patienter inom ramen för vård har helt enkelt lämnat det civiliserade samhället bakom sig.
- Bitte Assarmo i Världen idag - "Vad är ett värdigt liv? Frågan är alltid aktuell, men blir extra viktig när debatten om legaliserad dödshjälp blossar upp.
I Sverige får vi ofta höra från dödshjälpsförespråkarna att det är en mänsklig rättighet att själv bestämma när man ska dö. Men faktum är att det är lagligt att ta sitt eget liv för den som så önskar, även om självmord alltid ses som en stor tragedi. Frågan är alltså i själva verket om det är en mänsklig rättighet att kräva att någon annan ska hjälpa till? Dödshjälpsförespråkarna måste rimligen anse det. Det är en arrogans utan like att kräva att en människa ska döda en annan, oavsett orsak. Den människa är inte född som kan hantera det ansvaret och studier har visat att de läkare som ägnar sig åt detta, i länder där eutanasi är tillåtet, generellt mår mycket dåligt."
Läs mer HÄR.
 
Minskat matsvinn då Frälsningsarmén får stöttning av matvarukedja
- Allehanda - "Ett par dagar i veckan får Frälsningsarmén hämta mat med kort bäst före datum hos Willys butik i Örnsköldsvik.
– En win-win-situation, säger både butikschefen Roger Högberg och Frälsningsarméns Henry Försöket inleddes i mindre skala i våras och omfattade då åtta butiker i Sverige. I dag har det vuxit och blivit permanent i fyrtio butiker, bland annat i Örnsköldsvik.
– För oss är det roligt att samarbeta med en seriös aktör, säger Frälsningsarméns Henry Lindell och påpekar att det kändes bra när även matvarukedjan besökte deras lokaler för att se var mat och en del annat sedan tar vägen.
– Man kan säga att det är en stor matvarukedja som har tagit tag i problemet med sitt svinn. Dessutom känns det som sagt seriöst – och bättre att vi tar vara på riktig mat än att Willys själva ska kasta i soporna och dessutom behöva betala för det.Lindell."
Läs mer HÄR.
 
Stark rättslig grund för samvetsfrihet
- Reinhold Fahlbeck på Claphaminstitutets hemsida -  Linda Steen är barnmorska och kristen. Hon vill av religiösa och samvetsmässiga skäl inte ta befattning med verksamhet som på något sätt innebär medverkan till abort, framkallande av missfall eller annat som kan resultera i att ett foster fördrivs eller dödas, alltså sådana ingrepp som ryms inom begreppet ”abortverksamhet”. Hon möter nu sin arbetsgivare, Landstinget Sörmland i Nyköpings tingsrätt för att pröva arbetsgivarens beslut att neka henne arbete av ovanstående skäl.
   Barnmorskan Linda Steen står i denna fråga på en stabil rättslig grund. När abortlagen utarbetades gällde regeringsformen 1809, som stadgade att ”Konungen bör … ingens samvete tvinga eller tvinga låta”. Samvetsfriheten och respekt för denna var sålunda en överordnad grundlagsfäst rättsprincip vid tidpunkten då abortlagen utarbetades och antogs. Det var därför naturligt att synsättet i RF 1809 återspeglades i abortlagen. I proposition med förslag till abortlag anförde föredragande departementschefen: ”Frågan om sjukvårdspersonals skyldighet att medverka vid abort har tagits upp av flera remiss­instanser, vilka genomgående framhåller vikten av att det tas hänsyn till personalens önskemål att slippa delta i abortverksamheten....”
Läs mer HÄR
Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik, Lunds Universitet
Artikelförfattaren är Fellow vid Claphaminstitutet
 
Tribute to Major Geoffrey Freind (1957-2016)
  - TSA international Website - "On Wednesday the 21st September 2016, Major Geoff Freind was promoted to Glory in Johannesburg, South Africa.


   Earlier this year, Geoff had been released from appointment responsibilities in Western Australia to pursue a strong calling on his life to preach the good news about Jesus in the developing world. Geoff had visited many countries in South East Asia as well as a number of countries in Africa. He was in Malawi as part of his current preaching tour. Whilst he was there he was attacked walking down the street suffering serious injuries of which he did not recover.
   Geoff has left his indelible mark on not only his family, friends and Salvationist colleagues but also the broader community through his personal engagement. Geoff had a real heart and passion to support The Salvation Army’s work and those in need both in developing countries and here. He was a strong advocate for the disadvantaged of our community. Geoff supported The Salvation Army Howard Hospital in Zimbabwe and Chikankata Hospital in Zambia, financially and with material aid and much of his fundraising efforts were achieved through the writing of his books : Enjoy the Journey, Thank you for the Journey and A Great Journey"
Read more HERE.
_____________________
 
Ord för dagen den 27 september - Psalm 115
ALL ÄRA TILL GUD
Bibelläsning: Psalm 115
"Inte åt oss, HERRE, inte åt oss utan åt ditt namn ge äran" (Ps 115:1 FB)

Det är många som vill vara med och sola sig i glansen av vad Herren gör. Framstående predikanter, sångare och musiker och andra.

Säkert har vi alla en önskan om att folk ska tala väl om oss. Till viss del kan det vara social kompetens att bry sig om vad andra tänker, men ofta får det osunda proportioner.
 
Vi lever en tid där det ena missbruket efter det andra dyker upp. Man talar ofta idag om att vara bekräftelseberoende. Det betyder att mitt liv blir beroedne av att andra människor berömmer det jag är och det jag gör. Ett kännetecken på ett missbruk är att man behöver större och större doser. Mer och mer bekräftelse.
 
Dagens psalm påminner oss om faran att ta åt sig ära av vad Gud gör.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: All ära till Gud!

__________________
 
Bibelläsning från GT den 27 september
År 1: Tala Guds ord - 2 Samuelsboken 23 - Läs HÄR.

År 2: Otrohet - Hesekiel 16 - Läs HÄR.
 
Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar