tisdag

TISDAG DEN 16 AUGUSTI

”Allt för vagt om religiös terrorism”
Marcus Birro skriver i Dagens Nyheter en träffsäker replik om skillnader och likheter mellan kristendomen och islam. Läs den och sprid den!

Från Dagens Nyheter:
"När man läser kyrkoledarnas svala och distanserade inlägg (DN Debatt 9/8) kan man få för sig att Bibeln och Koranen är samma sorts bok, att Jesus och Mohammed är samma sorts profeter. Så är det inte, skriver författaren Marcus Birro.

Att vara kristen är att vara en Guds son. Något liknande är helt otänkbart i islam. Det finns inga Guds söner i islam. Man är på sin höjd Guds tjänare eller Guds slav. I Islam är storheten att Gud är högt uppe, i kristendomen är storheten att Gud ödmjukade sig och blev liten.

En kristen som blir muslim respekteras av båda samfunden. En muslim som konverterar till kristendomen riskerar sitt liv. Han eller hon betraktas som en avfälling och förtjänar att mördas. Som kristen ser jag ett problem i att det finns en Gud som vill döda dig om du lämnar honom och en Gud som respekterar dig, och faktiskt också står kvar med sin famn öppen, om du lämnar honom.

”Hur skyddar vi oss om inte ens heliga platser är fredade längre” frågar sig artikelförfattarna. Ett sätt att skydda oss är att vara medvetna om de skillnader som finns mellan exempelvis den kristna och den muslimska tron. Militanta muslimer mördar oskyldiga människor (ateister, kristna, andra muslimer) eftersom de ser på dessa som avfällingar och otrogna. En liknande syn på muslimer finns inte hos kristna. Artikelförfattarnas ambition är glasklar. Om man blandar alla korten tillräckligt länge vet ingen vad som är sant."


Läs mer HÄR.

___________________
 
Frihet från fruktan

När nationernas ekonomier skakar och faller samman växer fruktan över hela världen. Vi ser Jesu ord bli till verklighet: "På jorden skall ångest komma över folken, och de skall stå rådlösa…Och människorna skall ge upp andan av förskräckelse och ängslan för det som kommer över världen, ty himlens krafter skall bäva" (Lukas 21.25–26). 

Kristus har gett oss en varning här: "Utan hopp i mig kommer massorna att dö av fruktan för det de ser kommer." Men för efterföljare till Jesus — de som förtröstar på Guds löften om att bevara sin kyrka — finns det underbar frihet från all fruktan. 

I själva verket behöver alla de som kommer under Kristi Herravälde aldrig mer frukta, om de griper tag i följande hemlighet: Äkta frihet från fruktan består i att totalt överlåta sitt liv i Herrens händer. Att överlåta oss själva i Guds omsorg är en handling av tro. Det betyder att ställa oss helt under hans makt, visdom och barmhärtighet och att ledas och bli bevarade enbart enligt hans vilja. 

Läs mer HÄR

__________________
 
Ord för dagen den 16 augusti - Psalm 97
LJUS PÅ DIN STIG 
Dagens bibelläsning: Psalm 97
"Ljus strålar fram för den rättfärdige och glädje för de rättsinniga.Gläd er, ni rättfärdiga, i HERREN, prisa hans heliga namn." (Ps 97: 11-12 FB)

I fotnoten till vers 11 kan man i Folkbibeln läsa att den ordagranna översättningen för "strålar fram" skulle vara "är utsått".

Det betyder att den ursprungliga betydelsen är att "ljus är utsått för den rättfärdige."

Någon har gått i förväg och sått ut ljus och glädje där det är meningen att jag ska gå.

Förr brukade vi sjunga en kör med orden: "Ljus är min stig när jag vandrar med dig"

Det gäller bara att vi ser upp så att vi inte missar det ljus och den glädje som Herren har utsått på den väg vi ska vandra. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig se det ljus du har usått på min stig idag
________________
 
Bibelläsning från GT den 16 augusti
År 1:  En gudsman - 1 Samuelsboken 9 - Läs HÄR.
 
År  2: "Sök den stads bästa..." - Jeremia 29 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
__________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar