måndag

MÅNDAG DEN 21 MARS

Då slutade oljan att rinna.... 
Läs 2 Kung 4:1-7
En änka efter en profetlärjunge kommer till Elisa med sitt problem. Kvinnans man hade haft en skuld och nu kom fordringsägarna och krävde att få hennes söner som slavar för att betala skulden.

Elisa frågar änkan vad hon har i huset och kvinnan svarar att hon bara har en flaska olja. Elisa säger då till henne att samla ihop alla krukor hon kunde finna och sedan gå in i sitt hus och fylla alla dessa krukor med olja från sin flaska.

Kvinnan gjorde så och sönerna bar fram den ena krukan efter den andra och oljan från hennes enda flaska tar inte slut. Så säger kvinnan till sönerna att ställa fram ännu en tom kruka, men får svaret att det inte finns några fler tomma krukor. "Då stannade oljeflödet av" (vers 6).

Tillgången på olja var obegränsad. Så länge det fanns tomma krukor fortsatte oljan att flöda. Den enda begränsningen var tillgången på tomma krukor!

Oljan är i Bibeln ofta en bild på den Helige Ande. På pingstdagen skedde undret. Tillgången på den Helige Ande är obegränsad. Gud utgjuter sin Ande över alla människor (Apg 2:17). Problemet är inte bristande tillgång av den Helige Ande. Utflödet är obegränsat och gäller alla. Den enda begränsningen som kan finnas är att det inte finns några tomma krukor som den Helige Ande kan fylla.

Vi kan se tillbaka på tider då väckelsen flödade i våra församlingar. Människor kunde göra vad som helst för att komma på mötena och få del av den Helige Andes kraft. Idag kan vi ibland uppleva att vi lever i en andlig torka. Varför är det så? Varför sker det så lite nu förtiden? Har tillgången på den Helige Ande avtagit, eller är orsaken att det är brist på tomma krukor som kan fyllas. Har vi fyllt våra krukor med så mycket annat, så det inte finns plats för den Helige Andes olja i våra liv.

Jag kan tänka mig olika saker som vi fyllt våra liv med, och som förhindrar det fria utflödet av den Helige Ande i våra liv. Här är några förslag:

1. Våra traditioner
Vi kan vara så fokuserade på våra traditioner och vår speciella kristna kultur att vi inte är öppna för den Helige Andes nyskapande verk i våra liv.

Då Israels barn kom tillbaka efter den sjuttioåriga fångenskapen i Babylon var det många års längtan och böner som gick i uppfyllelse. Det berättas om den fantastiska glädjen då man la grunden till Herrens tempel som varit nerrivet under så många år. "Hela folket jublade högt och prisade Herren för att grunden till Herrens hus var lagd" (Esra 3:11). Gud hade hört deras böner, nu skulle det börja en ny tid. Men i allt jublet var det några som inte jublade. Det var de som var så gamla så de kom ihåg det gamla Templet. De "grät högt när de såg grunden läggas till detta hus" (Esra 3:12). De som grät hade säkert bett och längtat lika mycket som de som jublade, men så såg de att det nya Templet inte skulle bli exakt som det gamla. De längtade efter väckelse, men kunde inte ta emot den, eftersom de var så fulla av förväntningar på vilket sätt den skulle komma.


2. Våra aktiviteter
Vi kan vara så upptagna av alla våra aktiviteter så vi glömmer det viktigaste: gemenskapen med Gud. Vi kan var så fulla av arbete för Gud att vi inte har tid med Gud.

Gud har kallat oss till gemenskap med Kristus, vår Herre (1 Kor 1:9). Gud söker gemenskap med oss. Jesus utbrister med sorg: "Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte" (Matt 23:37), och så fortsätter Jesus med orden "Se, ert hus kommer att stå öde" och går därifrån. Och han kommer inte tillbaka förrän de frågar efter honom (Matt 23:39). Då Jesus går därifrån kommer lärjungarna efer honom och pekar på tempelbyggnaderna...

Kan det vara på samma sätt idag? Kan det vara så att Jesus har lämnat församlingar som är mer fokuserade på verksamheten och tempelbyggnaderna än på Jesus själv? Kan det vara så att Jesus innerligt längtar efter gemenskapen med sina älskade barn, som är så upptagna av verksamheten att de inte märker att han har gått därifrån?

Så var det tydligen med församlingen i Efesos. I brevet till efesierna i Uppenbarelseboken får de beröm för sitt arbete och sin uthållighet. De har kämpat utan att ge upp. De har inte tröttnat. De har inte minskat på arbetsinsatserna. Men det verkar som om de har glömt bort varför de gör det de gör. Verksamheten kanske hade börjat som ett uttryck för deras kärlek till Gud och någonstans på vägen hade den kärleken svalnat. Det syntes inte i statistiken över verksamheten, men det var något som Jesus med sorg saknade hos församlingen. De hade övergett sin första kärlek (Upp 2:4). Församlingen får en uppmaning att omvända sig, annars kommer deras ljusstake att flyttas. Kan det vara så att vi har församlingar där ljusstaken har flyttats, även om alla aktiviteter fortsätter som vanligt?

Fortsättning kommer....

_________________________
 
Nyhetsflödet måndag den 21 mars
Den gångna veckans viktigaste nyheter från OMNI

Jagad sedan Parisattackerna – greps på fredagen
● UTRIKES Efter fyra månader på flykt kunde ”Europas mest jagade man” gripas. Salah Abdeslam tros vara den enda överlevande bland de terrorister som utförde attackerna i Paris i november och dödade 130 människor. Abdeslam, som greps vid en stor polisinsats i Bryssel på fredagskvällen, har förts till ett belgiskt högsäkerhetsfängelse i väntan på besked om utlämning till Frankrike.
Läs mer om Parisattackerna


Stora nyhetssajter nere – hotades före attacken
● INRIKES En massiv överbelastningsattack slog på lördagskvällen ut flera av Sveriges stora nyhetssajter. Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och DI var bland de drabbade. Attacken föregicks av ett hot på Twitter. Händelsen beskrivs av många som en attack mot det fria ordet och mot samhället i stort. Kritiker menar att den är ett bevis på att mediebolagen är undermåligt skyddade.
Läs mer om medieattacken


Klart: EU skickar flyktingar till Turkiet
● POLITIK I fredags enades EU-ledarna om att skicka tillbaka flyktingar som inte söker asyl i Grekland till Turkiet, i utbyte mot att EU omplacerar flyktingar som nu lever i Turkiet. Planen, som mött stark kritik från hjälporganisationer, skulle ha trätt i kraft redan i dag men dröjer tills Grekland fått assistans från andra europeiska länder.
Läs mer om flyktingkatastrofen


Misstänkt terrormedhjälpare hade bott i Sverige
● INRIKES Vid en antiterrorräd utanför Bryssel på tisdagen tros den 35-årige Mohamed Belkaid ha dödats. Han misstänks ha varit en medhjälpare till Salah Abdeslam och haft en direkt koppling till Parisdåden. Belkaid var skriven på en adress i Stockholm och hade dömts för småbrott i Sverige men inte utretts för terrorism. Han ska ha anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien för att bli självmordsbombare.
Läs mer om Parisattackerna


Två blodiga dåd på en vecka i Turkiet
● UTRIKES Ett självmordsdåd som dödade fem personer, inklusive gärningsmannen, genomfördes på lördagsförmiddagen på en populär turistgata i centrala Istanbul. Dna-tester visar enligt turkiska myndigheter att dådet utfördes av en medlem av terrorgruppen IS. Det är bara en vecka sedan 30 människor dödades av två självmordsbombare i Turkiets huvudstad Ankara, ett dåd som en väpnad kurdisk grupp tagit på sig.
Läs mer om våldet i Turkiet

Sverige offer för rysk psykologisk krigföring
● INRIKES Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Det slog Säpo fast i sin årsrapport. Förutom att ett tiotal ryska agenter verkar i landet försöker Ryssland även påverka medier via kommentarsfält.
”Vi ser att det finns en hög grad av desinformation, en blandning av fakta och fiktion från rysk sida i deras sätt att informera”, sa utrikesminister Margot Wallström.
Läs mer om Säpos årsbok


Ryska styrkor lämnar Syrien
● UTRIKES Merparten av de ryska styrkorna ska lämna Syrien, meddelade president Vladimir Putin i måndags.
”Vi har åstadkommit en total vändning i kampen mot internationell terrorism”, sa han.
FN-källor sa till nyhetsbyrån AFP att det ryska tillbakadragandet kan komma att underlätta fredsprocessen i kriget som nu pågått i fem år och tvingat miljontals människor på flykt.
Läs mer om Syrienkriget


Partierna överens om amorteringskrav
● EKONOMI Regeringen och allianspartierna är överens om en ny utformning av amorteringskravet som ska träda i kraft den 1 juni i sommar. Experter spår att bopriserna nu kan stiga fem till tio procent, framförallt i Stockholm.
”När vi vet att det kommer ett lagkrav som kräver något av oss så köper vi gärna innan de nya kraven kommer”, sa sparekonomen Claes Hemberg vid Avanza till Aftonbladet.
★ Läs mer om amorteringskravet


Jordbävning skakade norra Sverige
● INRIKES Sent på lördagskvällen inträffade något så ovanligt som en kännbar jordbävning i Sverige. Skalvet, med epicentrum i Bottenviken, uppmättes till mellan 3,9 och 4,2 på Richterskalan.
”Hela huset skakade, ungefär som att en jättestor lastbil kört förbi”, sa Lovisa Sjölund från Boden till Expressen.
Läs mer om jordbävningen i Bottenviken


Kent lägger av efter 26 år
● KULTUR I måndags bekräftade den svenska rockgruppen Kent att de lägger ner i slutet av 2016 – efter 26 år tillsammans.
”Det här är slutet för att de bästa av alla gårdagens och morgondagens fester har ett avsked i sig”, skrev bandet själva.
Biljetterna till turnéfinalen sålde slut på nolltid och ytterligare ett konserttillfälle lades till turnéplanen.
Läs mer om Kents sista album  

__________________________
 
Ord för dagen den 21 mars - Lukas 14
 
URSÄKTER, URSÄKTER

Bibelläsning: Lukasevangeliet 14
"Men de började alla ursäkta sig. Den förste sade till honom: Jag har köpt en åker och måste gå ut och se på den. Jag hoppas du ursäktar. En annan sade: Jag har köpt fem par oxar och är på väg att se vad de duger till. Jag hoppas du ursäktar. Ännu en annan sade..." (Luk 14:18-19 FB)

Ursäkter, ursäkter. I och för sig bra ursäkter, men ändå...
Det finns många bra ursäkter att hitta i Bibeln. Då Mose blev kallad sa han bland andra ursäkter:
-Jag är ingen talare
-Ingen kommer att lyssna på mig i alla fall

Vad är dina ursäkter??
Är du för gammal? Är du för ung? Är du för outbildad? Är du för blyg?

Vi behöver inte tala om för Gud hur gamla vi är eller vad vi kan eller inte kan. Han vet faktiskt redan det.

Då Gud kallar oss in i små eller stora uppgifter, är vår uppgift inte att komma med ursäkter, utan att lyda.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vågar du fråga Gud idag: "Är det något Du vill att jag ska göra för Dig idag?" - Risken är att Han svarar!

Läs mer HÄR.
__________________________
 
Bibelläsning från GT den 21 mars

År 1:   "Låt mig se din härlighet" - 2 Mos 33 - Läs HÄR.

År  2Nöd öppnar örat - Job 36 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
__________________________ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar