söndag

SÖNDAG DEN 31 JANUARI

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 31 januari
Veckorevy från min högst personlig utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen, och för en gångs skull vaknar vi upp i våra egna sängar hemma på Jelöy. De två senaste söndagarna har vi vaknat i Skudeneshavn och de kommande söndagarna är planen att vi ska vakna i Farsund, Färöarna, Odnes, Stockholm, Mo i Rana och Langesund.

Men nu är vi på Jelöy och helgen "Vändpunkt". Det är en helg där vi får komma tillsammans och fråga om Guds väg framöver. Mellan femtio och sextio personer från hela Norge är samlade till helgen, huvudsakligen ungdomar. Igår hade Rut ett pass "Drömmar blir verklighet" och idag ska jag ansvara för ett pass med temat "Soldater på heltid".

Den gångna veckan har annars fyllts med sammanträden på HK och vägledningssamtal med kadetter och officerare. Det händer ofta att vi får frågan vad vi jobbar med i Norge, och det officiella svaret enligt adressboken är "Utvikling og trening av löytnanter".


Läs mer HÄR.
_______________________

Nyhetsflödet söndag den 31 januari
Pethrus (KD): ”Kristna lever under hot på asylboenden”
- Omni - ”Kristna jag mött uppger hur de flytt från förföljelse för att sedan möta på det igen på asylboenden här i Sverige.” Désirée Pethrus, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, kräver i ett debattinlägg i Aftonbladet att migrationsminister Morgan Johansson (S) agerar på ökande våld och hot på asylboenden.
   Hon berättar om en man med muslimsk bakgrund som dödshotats för att han konverterat till kristendomen. ”Han upplevde både direkta hot och trakasserier samt hörde dessa personer tala om att förgifta honom. En polisanmälan gjordes och han tvingades flytta till ett annat asylboende, där hoten fortsatte. Av rädsla för sitt liv vill han nu dra tillbaka sin anmälan”, skriver hon."


Mord får inte bli det nya normala
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Om de bakomliggande orsakerna till knivdåden kan vi spekulera, men säkert finns traumatiska upplevelser i båda männens ryggsäckar. Frågan vi genast måste ta itu med är hur vi ska förhindra detta framgent. Det är ingen vågad gissning att vi kommer att se mer våld med dödlig utgång på asylboenden och HVB-hem. När flyktingar med ohyggliga upplevelser i bagaget trängs ihop på liten yta, inte sällan på ensliga lägergårdar och helt utan meningsfulla aktiviteter, är det som att be om konflikter och våldsbrott. 
   Stefan Löfven, som i höstas valde att inte åka till Västerås, kom i måndags till Mölndal. Gissningsvis för att mota ytterligare väljarflykt till Sverigedemokraterna och för att visa att han tar problematiken på allvar. Det är bra. Nu måste det bli fler personal, äldre och mer erfaren, på landets HVB-hem och betydande satsningar på polisen. Om inget görs och nuvarande utveckling tillåts fortsätta kommer statsministern att behöva åka runt på många flyktingboenden och HVB-hem i vår."


Hot riktat mot Stadsmissionen
- Dagen - "All verksamhet som Stadsmissionen bedriver i Johanneskyrkan i Göteborg samt nattplatserna på Vägskälet håller stängt under hela helgen. Besökare och personal har sedan i tisdags mottagit flera hot. Av säkerhetsskäl väljer nu ledningen att hålla stängt."

Kvar er prestar og frikyrkjefolk i ekteskapskampen?
- Norske Dagen - Les HER. 

_____________________

Ord för dagen den 31 januari - Matteus 23
HÖNAN OCH KYCKLINGARNA
Bibelläsning: Matteusevangeliet 23
"Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte." (Matt 23:37)

Efter att Jesus sagt de orden lämnar han Templet och säger att han inte kommer tillbaka förrän de frågar efter honom. Då Jesus var på väg bort från Templet kom lärjungarna till honom och visade på tempelbyggnaderna och menade att Jesus inte kunde lämna det fantastiska Templet. (Matt 24:1).

Lärjungarna fokuserade på formerna, strukturerna och traditionerna. Jesus fokuserade på relationen. Vi blir ibland så upptagna av Guds verk att vi glömmer bort Gud själv. Vi blir ibland så upptagna av vår kallelse och vad vi gör för Herren att vi glömmer bort att Jesus i första hand inte kallade oss till en tjänst utan till gemesnkap med Honom själv. "Gud är trofast som har kallat er till gemenskap med sin Son Jesus Kristus, vår Herre." (1 Kor 1:9).

Den viktigaste frågan för idag blir då inte vad jag kan uträtta för Jesus (även om det är en mycket viktig fråga), utan om jag vill vara tillsammans med Honom. Jesus vill det. Vill jag det?


"Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte." 


==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Vill jag?

De ville inte samlas i gemenskapen med Jesus. Hur är det med mig idag? Läs mer HÄR.
_________________________

Bibelläsning från GT den 31 januari
     
År 1:   Vad är ditt namn? - 1 Mos 32 - Läs HÄR.


År 2:   Vår styrka: Glädje i Herren - Nehemja 8  - Läs HÄR.

År 2:   Syndabekännelse och förlåtelse - Nehemja 9  - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
___________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar