onsdag

ONSDAG DEN 13 JANUARI


Nyhetsflödet onsdag den 13 januari
Igår fick vi rapport om ett stort attentat i Istanbul. Jostein och Magna Nielsen, goda vänner och kollegor, var på plats där det hände. Magna blev inte fysiskt skadad, men Jostein fick splitter i ett knä och ska operas. Jostein finns med här på rupeba.se varje lördag med ett inlägg.

- Expressen - Plötsligt sprängdes en bomb alldeles intill en grupp turister i Istanbul.
Minst tio personer har dött och flera har skadats.
En av dem är norska Jolstein Nielsen som skulle besöka en kyrka när han hamnade mitt i kaoset.
– Han är skadad i ett knä och ska opereras, säger Andrew Hannevik på Frälsningsarmén där Jolstein jobbar.


Läs också i Expressen:
Norske Jostein: "Jag landade på marken"
-

- Dagbladet - "Det er Jostein Nielsen (59), nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa, som er nordmannen som er lettere skadd etter eksplosjonen i Istanbul i dag.
Det bekrefter hans bror, Kjartan Solvang-Nielsen, og Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen, overfor Dagbladet. Nielsen er også bror av advokat Brynjar Meling.
- Vi vet ikke mer enn at han er lettere skadd, sier Kjartan Solvang-Nielsen til Dagbladet."

- Aftenposten – Vi kan bekrefte at én nordmann er lettere såret og at han behandles på sykehus i Tyrkia, sier kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde til Aftenposten.
Nyhetsbyrået RT melder at to nordmenn er skadet, men det kan ikke UD bekrefte eller avkrefte.
Dagbladet meldte først at det er den 59 år gamle Frelsesarmé-ansatte Jostein Nielsen som er lettere skadet i benet etter eksplosjonen.
- Jostein Nielsen har det etter forholdene bra, og han blir tatt godt vare på på sykehuset der han er, sier informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen til Aftenposten.
- Han skal etter det vi får opplyst bli operert i morgen, opplyser han.

- VG - Jostein og Magna Våje Nielsen (58) måtte mellomlande i Istanbul. På en snarvisitt til sentrum av byen havnet de midt i et terrorangrep.
Det var Dagbladet som først meldte hvem den skadede nordmannen er.
Jostein Nielsen er nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa. Han og kona skulle egentlig ikke ha vært i Istanbul, men et fly de satt på ble omdirigert og de måtte dermed tilbringe noen timer i Tyrkias største by.
Bakgrunn:Ti drept i selvmordsangrep i Istanbul
– Splinten gikk rett gjennom kneskålen
Cirka klokken 9.20 norsk tid tirsdag ble Sultanameht-plassen hvor ekteparet befant seg på rammet av en selvmordsbomber.
Magna Våje Nielsen forteller til VG om den dramatiske opplevelsen.
– Vi er på sykehuset nå. Jostein har fått en skade i kneet, som trolig skyldes en splint som har gått rett gjennom kneskålen. Vi har tatt røntgen og han blir operert i morgen. Han er i relativt god form, har fått smertebehandling og vi blir tatt godt hånd om på sykehuset, sier hun og forteller videre:
– Vi hadde nettopp vært i Hagia Sofia og gikk bortover Hippodromen sammen med en guide ved Suleyman-monumentet..., sier Magna før hun må legge på telefonen. 

_______________________________
 
Guds vidrörande
Den berörda människan - David Wilkerson, maj, 2002


När Herren rör vid någon drivs den personen ner på sina knän. Han hamnar i ett intimt förhållande med Kristus. Och utifrån den intimiteten hämtar han nya uppenbarelser från himlen. Den personen är angelägen om att frambära sina synder inför den Helige Ande, för att döda dem. Hans själ blir förnyad och han träder in i ett tillstånd av vila. Och han börjar tjäna Kristus med en ny passion och med större kärlek.


   Framförallt blir den här tjänaren, medan han växer, mer och mer medveten om den kommande domedagen. Han vet att han måste stå inför Guds tron och svara på en stor fråga: "Hur målade du Kristus för en förlorad värld?" Vi kommer alla att möta den här frågan på Domens dag: "Hur vittnade du om Kristus för de ogudaktiga? Hur visade du på honom genom ditt sätt att leva och handla? På vilket sätt representerade du honom genom ditt sätt att leva?"
   Detta är det enda kriteriet för hur vi kommer att bli dömda den dagen. Det spelar ingen roll om vi har varit instängda med Gud som Moses, fått ta emot fantastiska uppenbarelser som Daniel, varit heliga som Paulus, eller predikat frimodigt som Petrus. Alla kommer att dömas efter denna enda måttstock: hur pekade våra liv på vem Jesus är och vad han gör?



Läs mer HÄR.
____________________________
 
Ord för dagen den 13 januari - Matteus 9

TRONS KRAFT
Bibelläsning: Matteusevangeliet 9
"Var vid gott mod, min dotter. Din tro har frälst dig." (Matt 9:22 FB)
Då rörde han vid deras ögon och sade: "Som ni tror skall det ske med er." (Matt 9:29 FB)

Också i detta kapitel (jämför kommentar till kapitel 8) talar Jesus om trons betydelse. Vår tro frigör kraften i Guds löften. Vi kanske skulle ha sagt att det var Jesus som frälste kvinnan, men Jesus säger till kvinnan att det var hennes tro som frälste henne.

Jesus dog på korset för att alla mäniskor skulle bli frälsta. Men alla människor blir inte frälsta. Bara de som tror på hans löfte och tar emot honom i sina liv blir frälsta. Det är Gud som ger löftet, men det förverkligas bara då det finns någon som tar emot löftet. Vår tro gör Guds  löfte verkligt i vårt liv.

Vår tro kan i många tillfällen utgöra skillnaden på om Guds kraft blir utlöst i en situatioen eller inte: "Som ni tror skall det ske med er".

-->  Mannakorn att tugga på under dagen: "Skörden är stor" (vers 37)
Be Gud visa dig på vilket sätt du kan vara med att skörda för Guds rike? Är det någon person du bör kontakta? Finns det andra områden där du kan bidra till skörden?

Läs mer HÄR.
_____________________________ 

Bibelläsning från GT den 13 januari

År 1: Bryt upp! - 1 Mos 13 - Läs HÄR.

År 2: Herrens ord går i uppyllelse - 2 Krön 36 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
_______________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar