onsdag

TORSDAG DEN 10 SEPTEMBER

Från kärl till kärl

"I trygghet har Moab levt sedan sin ungdom, ostörd likt vin som fått vila på dräggen och inte hällts från kärl till kärl. Han drevs aldrig i landsflykt. Därför har han bevarat sin smak, och hans doft är oförändrad." (Jer 48:11)

Jag kan inte påstå att jag vet speciellt mycket om vinproduktion, men i den här versen får vi en inblick i hur det gick till: Man häller upp vinet i ett kärl och låter dräggen sjunka till botten. Sedan häller man över det i ett nytt kärl så att dräggen blir kvar i det gamla. Sedan låter man på nytt dräggen falla till botten av kärlet, för att sedan hälla över det i nästa kärl. Så håller man på tills vinet blir rent och klart, utan drägg.

Men versen handlar egentligen inte om vin, utan om människor. Människor som inte förändras längre. De vilar tryggt på dräggen och deras doft förblir oförändrad och de har behållit sin smak.

Läs mer HÄR.

______________________________

Nyhetsflödet torsdag den 10 september

Barnmorska stämmer landstinget – vill inte genomföra aborter
- Dagens Nyheter - "En barnmorska som inte vill utföra aborter har stämt landstinget i Sörmland sedan hon nekats jobb på en förlossningsavdelning. Det är andra gången ett landsting stäms för att ha nekat en abortvägrare arbete. Målen kan få betydelse för hela arbetsmarknaden, enligt SKL:s jurist....
   Fallet i Sörmland gäller en barnmorska som är kristen med en övertygelse om att människor blir till i befruktningsögonblicket och vill därför inte utföra aborter. Enligt stämningen ska kvinnan ha fått ett muntligt löfte om ett jobb på en förlossningsavdelning. Men då de framkom att det ingick att utföra sena aborter på avdelningen och kvinnan i ett mejl berättade för chefen på kliniken att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte anställningen.
   Kvinnan yrkar på att landstinget i Sörmland ska betala henne 80.000 kronor eftersom hon anser sig ha blivit behandlad på ett sätt som kränker hennes religions- och samvetsfrihet."

IS hotar kristna i Turkiet
- Världen idag - "Kristna i Turkiet har den senaste tiden hotats med döden om de inte överger sin tro och blir muslimer. Striderna i landets östra delar gör det samtidigt svårt för de kristna att samlas.
Sedan den 27 augusti har 15 församlingar och församlingsledare runt om i Turkiet fått hot via mail, via Facebook, via församlingens hemsida eller till privata mobilnummer, uppger Förbundet för protestantiska kyrkor i Turkiet, TEK.
Breven är snarlika, och utlovar död, massakrer och slakt av de kristna som inte omvänder sig. De stöder sig på religiösa texter och verser, och använder ett språkbruk och symboler som även enligt polisen tyder på att Islamiska staten är avsändare, skriver bland annat World Watch Monitor.
– Hot är inget nytt för de kristna eller församlingsledare här, men detta görs mer systematisk, och det är skrämmande, för man vet att de menar allvar, säger en svensk-turkisk kvinna som arbetar i landet men av säkerhetsskäl önskar vara anonym."

Bjud avgudarna motstånd
- Olof Edsinger i Dagen - "... I vår kultur är många avgudar av ett annat slag än på Bibelns tid. Vi går inte till tempel med förgyllda statyer för att offra eller tända vår rökelse. Men att det finns starka krafter som utövar sin dragningskraft på oss alla behöver det inte råda något tvivel om. Allra mest påfallande är kanske den självförgudning som är så central i den postmoderna kulturen. Det är hela tiden våra egna känslor och upplevelser som betraktas som viktigast. Var och en har sin egen sanning. Kunden har alltid rätt. Är det över huvud taget möjligt att följa Jesus i dag utan att på djupet utmana denna självcentreringens avgud?
Och så har vi ju detta med pengar. Jesus talar i sin liknelse om såningsmannen om hur ”världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter annat kommer in och kväver ordet så att det blir utan frukt” (Markusevangeliet 4:19). Hur ofta predikas detta budskap så att det når in i hjärteroten på oss som sitter i kyrkbänkarna? ”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon”, säger Jesus (Matteusevangeliet 6:24). Litar vi på honom, eller viftar vi bort allvaret i hans ord?"


«Hvem vil tjene Herren?» - Perleportalen - Les HER.


It´s Thursday - reflections from Genesis by Howard Webber - Read HERE.
______________________________

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:
 
- Låt Kristi fred regera i era hjärtan - Kolosserbrevet 3 - Läs HÄR.
  Studiefrågor till Kol 3 finner du HÄR.

- Hör du ljudet? - Andra Samuelsboken 5 - Läs HÄR.

- Ny nåd varje morgon - Klagovisorna 3 -  Läs HÄR.
 
___________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar