måndag

MÅNDAG DEN 14 SEPTEMBER

På resa i uniform...
Rut och jag reser väldigt mycket i vårt arbete för Frälsningsarmén i Norge. Ofta händer det att unifromen för oss in i samtal som inte skulle ha inletts om vi rest i civila kläder.

Förra veckan hade vi en konferens på ett hotell på Gardermoens flygplats. Vi var en liten grupp på fem personer och då vi skulle gå till lunchen blev vi visade till ett hörnbord av lunchvärdinnan. Då vi satt oss drog hon för en gardin som avskärmade vårt bord från resten av den stora matsalen. Då hon skulle gå dröjde hon kvar ett litet ögonblick längre än vad som skulle vara normalt i det formella, professionella bemötandet vi får på ett hotell. Jag fick känslan att det var något hon ville säga och då jag vände mig mot henne sa hon till vår grupp: "Tack för allt ni gör." Och hon sa det på ett sådant sätt att det inte bara var en artighetsfras, utan hon sa det med eftertryck och känsla.

Jag vet inte vad det var hon tackade för och hon hade aldrig tidigare sett någon av oss. Men unifromen stod för något som väckte hennes tacksamhet till liv. Det var ingenting som vi had egjort som var värt hennes tack, men uniformen representerade något som var så mycket större än vi fem som satt där och skulle börja äta vår lunch. Det representerade en armé av människor utsända av Gud för att förmedla något gott från Gud själv....



Läs mer HÄR.

_____________________________

 
Nyhetsflödet måndag den 14 september
 
Vad är kristna värderingar angående flyktingpolitiken?
- Stefan Swärds blogg - "Bibeln genomsyras av berättelser om migration och flyktingar. Abraham flyttade från Ur. Israels barn lämnade löfteslandet för flykt till Egypten för att undvika svält. Israel flydde ut ur Egypten.
Moseböckerna och lagen tar upp en hel del om att behandla främlingen, d.v.s. invandraren och flyktingen, på en generöst sätt, och ta emot denne.  I Sinai mottar israeliterna många budord från Gud, varav flera handlar om invandrare. Flera gånger påminner Gud israelerna om att de själva var främlingar i Egypten och blev orättfärdigt behandlade där. ”En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.” 2 Mos. 22:21, ”Ni vet själva hur främlingen känner det, eftersom ni har varit främlingar i Egyptens land”. 23:9.
Herren vill inte bara att israeliterna ska låta bli att förtrycka invandrare, utan också behandla den som infödda och älska dem som sig själva ”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud”. 3 Mos. 19:33,34
Det hebreiska ordet för främling som används är samma ord som Abraham använde när han förklarade att han bodde som främling bland hetiterna, och samma ord användes om Mose när han bodde i Midjan. Ordet främling betyder alltså inte tillfällig besökare, gäst, utan en invandrare som permanent bodde i ett land där man inte hade sitt ursprung.


Ett är nödvändigt
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Ibland klagar vi över att Bibelns undervisning inte är så förankrad i vår egen vardag som vi skulle önska. Men i dagens text är problemet snarast det motsatta: den är så jordnära och konkret att det blir smärtsamt, för det som Jesus säger träffar mitt i våra vardagliga funderingar och prioriteringar. Det är inga större problem att förstå vad Jesus vill ha sagt – däremot är det en stor utmaning att praktisera vad han säger i våra egna liv.
Den första uppmaningen som möter oss är: ”Gör er därför inga bekymmer.” Ordet ”därför” vittnar om ett sammanhang, och mycket riktigt har Jesus hunnit tala en hel del om detta redan i de föregående verserna. Han har talat om sin Faders omsorg och ställt frågan: ”Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?” (6:31).
Ord som dessa vittnar också om att Jesu uppmaning inte främst ska ses som ett problem – utan som en möjlighet. Det finns undersökningar som visar att så mycket som 90 procent av alla saker vi människor bekymrar oss för i slutändan aldrig inträffar. Förmågan att med Guds hjälp lägga sina bekymmer på hyllan kan av detta skäl ses som en fantastisk gåva. En gåva som Gud enligt dagens bibeltext unnar alla sina barn."


En väckelse för medmänskligheten
- Joel Halldorf i Dagen - "Långsiktiga förändringar kräver förståelse och nya handlingsmönster.
Den senaste veckan har vi upplevt att en fantastisk våg av medmänsklighet har gått genom vårt samhälle. Det kan liknas vid en väckelse: vi har drabbats av bilder och berättelser som förmedlar vidden av den tragedi som flyktingkatastrofen innebär. Den sorg, frustration och handlingskraft som detta har väckt är tecken på vår humanism och förmåga till empati.
Men alla som upplevt väckelser vet att utmaningen handlar om långsiktighet. Om uppvaknandet förblir känslomässigt stannar det vid ett kort avbrott i en lång törnrosasömn. För att väckelsen ska bli början på en förändrad livsinriktning krävs att engagemanget rotas, både intellektuellt och i våra kroppar."


Fra norsk dåp til tysk konvertittmenighet
- Dagen.no - "Aref Movasaq så bibelverset Johannes 3.16 i en drøm, da han bodde i Iran. Han måtte flykte til Norge, hvor han ble døpt.

Nå er han en av mange konvertitter som holder til i Treenighetskirken i Berlin, som Dagen skrev om onsdag: 





_____________________________

 
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:
- Hären samlas- Psalm 110 - Läs HÄR.

- Man kan lita på Gud - Psalm 111 - Läs HÄR.

- Han lyfte mig upp - Andra Samuelsboken 9 - Läs HÄR

 
- Mitt ansvar - Hesekiel 3 - Läs HÄR.


_____________________________ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar