söndag

SÖNDAG DEN 3 JULI

Tidig söndagsmorgon den 3 juli
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
Ett år har gått och nu börjar snart nästa år. Som gammal lärare delar jag in livet i skolår mer än i kalenderår. Nu går vi på semester och kan se tillbaka på ett år fyllt av spännande aktiviteter. Vi har rest mycket för vägledningssamtal, mötesserier, bibelhelger och mycket annat. Dessa platser har vi hunnit besöka under skolåret juli 2015-juni 2016:
London ( Internationell kongress), Storefjell, Målöy (x2), Vadsö (x2), Island, Moldavien, Odda, Bryne, Sandnes, Porsgrunn, Örebro, Haugesund, Mo i Rana (x2), Hamar, Fredrikstad, Skudeneshavn, Kopervik, Farsund, Färöarna, Odnes, Brevik, Langesund, Tönsberg, Sarpsborg, Ålesund, Lena, Jörpeland, Stavanger, Bodö, Moss, Oslo (Skandinavisk kongress). om jag har glömt någon plats må det vara mig förlåtet. Dessutom har vi haft ansvaret, eller föreläst i kurser för löytnanter, officerare och ungdomar.

Men nu har vi som sagt gått på semester och semester räknar vi att ha ytterligare några veckor framöver. Sedan drar det igång igen i augusti. Vi börjar med att ha en kurs för officerspar med titeln "Äktenskap och tjänst" och sedan flyger vi till Island och vidare en endagsresa med bil upp till Akureyri som ligger på norra sidan av Island. Men det är långt till augusti. Nu är det semester som gäller.

En ny rubrik på hemsidan har tillkommit under veckan. ´Mitt i veckan´ blir en återkommande spalt på torsdagar på rupeba.se. Det blir en spalt med undervisning eller något annat tänkvärt. I torsdags började vi med Ruts inlägg under den Skandinaviska kongressen i Oslo. Om du inte läst det kan du finna inlägget HÄR.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky 

______________________
 
Nyhetsflödet söndag den 3 juli
 Rena snurren kring religiösa friskolor
- Per Ewert i Världen idag - "En debatt om religiösa friskolor har dragit i gång här under sommarlovet. Som så ofta är det Aftonbladet som startat maskineriet. Jan Guillou beklagade sig i helgen över muslimska inslag i skolan, framför allt det han benämner ”huckle på småflickor”. Därifrån drar Guillou slutsatsen att all religion måste bannlysas i skolan, eftersom ”en konsekvens av religionsfriheten är att skolan skall vara fri från religion”.
   Resonemanget är extremt märkligt. Om Jan Guillou menar allvar med sitt tvärtomspråk måste han rimligen också mena att tryckfrihet bör få konsekvensen att inga skrifter får tryckas, och att åsiktsfrihet betyder att samhället ska vara fritt från åsikter. Nu är Guillou naturligtvis inte så obildad, utan rimligen är det hans grundläggande religionsfientlighet som gör att han förvrider begreppen till oigenkännlighet." Läs mer HÄR.


Två högaktuella Claphamseminarier i Almedalen
- Claphaminstitutet - "Claphaminstitutet finns precis som tidigare somrar på plats på Almedalsveckan i Visby. I år presenterar vi två högaktuella ämnen, som vi vill belysa ur kristen synvinkel.
-- Hillary, Donald och Gud. Religionens roll i den amerikanska valrörelsen
Vi närmar oss ett amerikanskt presidentval. Amerikansk politik präglas i stor utsträckning av kristen tro, och religionen har en levande roll i samhället. Hur påverkar tro och religion amerikansk politik och val av president?
Medverkar gör Johan Ingerö, programansvarig på Timbro och Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på Dagen. Moderator är Per Ewert, direktor vid Claphaminstitutet.
Tisdag 5/7 kl 11.15-12.30 på skeppet Elidas däck inne i Visby hamn
-- Ur askan – i elden. Kristna flyktingars utsatthet på svenska asylboenden
Vilka problem möter kristna flyktingar på asylboenden i Sverige? Vilka är orsakerna till problemen, och vad ska vi göra åt dem?
Medverkar gör Mikael Ribbenvik, operativ chef för Migrationsverket, Desirée Pethrus, riksdagsledamot (KD) och Josef Aslan, diakon i syrisk-ortodoxa kyrkan samt fd ordförande i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund. Moderator är statsvetaren och Claphaminstitutets fd ordförande Stefan Swärd
Torsdag 7/7 kl 15.15-16.30 på skeppet Elidas däck inne i Visby hamn.
Läs mer HÄR.

 
The Islamization Of Sweden
- Prophesy News Watch - "The Church of Sweden has departed from being a strong and stern state church. In the past, Swedes were born into it and, until 1951, no one was allowed to leave the church.

   These days, however, it is an institution that has very little to do with Christianity or Jesus. Sweden now, according to the World Values Survey, is one of the world's most secular countries; every year a large number of Swedes leave the church.
   It used to be that only atheists left the church; now it is the devout Christians that leave -- in protest against the church's increasingly questionable relationship to the Christian faith.
Read more HERE.
___________________ 

Ord för dagen den 3 juli - Romarbrevet 15
 
ATT FÖRVALTA GUDS EVANGELIUM

Bibelläsning: Romarbrevet 15
"Och detta i kraft av den nåd som jag har fått av Gud,  att jag skall vara Kristi Jesu tjänare bland hedningarna, en som i helig prästtjänst förvaltar Guds evangelium, så att hedningarna blir det offer som Gud tar emot, helgat genom den helige Ande."
(Rom 15:15-16 FB)

"Att förvalta Guds evangelium". Det var på det sättet som Paulus såg sin tjänst. Han inte bara talade evangeliet. Han var det evangelium som människorna mötte.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hur ska jag förvalta Guds evangelium idag?

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE 

Gamla Testamentets funktion - Vers 1-13
Här får vi hjälp att förstå vilken funktion Gamla Testamentet har för oss. Det är skrivet till vår undervisning, "för att vi genom den uthållighet  och tröst som Skrifterna ger skall bevara vårt hopp" (vers 6).
Sedan följer en rad citat från Gamla Testamentet och den första delen av kapitlet avslutas med denna välgångönskan "Må nu hoppets Gud fylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft." (vers 13).
Till eftertanke:
Om vi inte läser Gamla Testamentet, vad går vi då miste om enligt detta skriftställe?

Paulus uppdrag - Vers 14-21
Paulus redogör här för sitt uppdrag och sin speciella kallelse till hedningarna. Han sätter sin ära att inte förkunna evangeliet där Kristi namn redan var känt (vers 20).
Paulus skriver också på vilket sätt hedningarna ska vinnas och föras till lydnad (vers 17). De ska vinas "genom kraften i tecken och under, genom Andens kraft" (vers 19).
Till eftertanke:
Kan du försöka utveckla Paulus evangelisationplan? Vad innebär tecken, under och Andens kraft i praktiken?

Paulus resplaner - Vers 22-33
Paulus skriver om sina planer att komma till församlingen i Rom på väg till Spanien. Vad Paulus inte vet vid detta tillfälle är att han kommer att komma till Rom som en fånge för att sedan dö martyrdöden i Rom.
Men Paulus är trygg i sin kallelse och sitt uppdrag och skriver att när han kommer, så kommer han med Kristi välsignelse i fullt mått (vers 29).
Samtidigt som Paulus är trygg är han fullt medveten om sitt behov av Gud i allt han gör. Han ber församlingen om förbön både för sig själv och de praktiska uppgifter som ligger framför honom (vers 31-31).
Till eftertanke:
Tror du det finns ett samband mellan den förbön Paulus ber om och att han kunde komma med Kristi välsignelse i fullt mått? 

____________________
 
Bibelläsning från GT den 3 juli

År 1:  Solen står stilla - Josua 10 - Läs HÄR.
År  2: Guds ord i din mun Jesaja 51 - Läs HÄR.  

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR

____________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar