fredag

FREDAG DEN 2 FEBRUARI

Från Nyhertsflödet den 2 februari
Normkritiken tar över kulturen – och ingen vågar protestera
- Erik Helmerson i Dagens Nyheter -
Ett statligt institut bestämmer att filmare måste följa politiska direktiv för att få anslag. Varför är det så få som protesterar när strypsnaran dras åt kring den konstnärliga friheten?


Vill du göra film och få stöd av Svenska filminstitutet SFI? Då måste du som producent först genomgå en ”obligatorisk utbildningsdag med olika föreläsningar om jämställdhet och något som benämns normkreativitet”.

Citatet är hämtat från en skrivelse till institutet, författad av Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film- och tv-producenterna.

Men debatten har pågått i åratal. Alltfler blir exemplen på hur kulturen – konst, museer, teater – styrs av krav på politiskt tillrättaläggande. Normkritik hette det nyss, nu av någon anledning normkreativitet. Senast på tisdagen berättade Sveriges Radio hur Konstfack utlyst en professorstjänst och då krävt ”erfarenhet av en normkreativ praktik (att genom sin praktik undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden)”. 


Läs mer HÄR.

____________________

2 feb - Neh 11
VAR MAN PÅ SIN PLATS

Bibelläsning: Nehemja 11 "Folkets furstar bodde i Jerusalem. Det övriga folket kastade lott för att på så sätt var tionde man skulle utses att bo i Jerusalem, den heliga staden, medan nio tiondelar skulle bo i de andra städerna. Folket välsignade alla de män som frivilligt bosatte sig i Jerusalem." (Neh 11:1 FB)

Muren var byggd. Man började fira Gudstjänst och läste Guds ord. Man bekände sina synder och ingick ett förbund med avsikten att i framtiden hålla sig till Guds ord.

Nu var det dags att organisera församlingen. Var man fick sin plats och sin funktion. Det talas om många olika tjänster i Guds församling:
-Lovsångsledaren (vers 17)
-Leviterna (vers 18)
-Dörrvakterna (vers 19)
-Prästerna (vers 20)
-Tempeltjänarna (vers 21)
-Tillsyningsmän för det praktiska arbetet (vers 22)
-Sångarna (vers 23)

Det behöver finnas en ordning även i dagens församling. Var man på sin plats. Det finns många olika tjänstegåvor som måste komma i funktion. Kroppen har olika delar och alla delarna är betydelsefulla.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Kan jag göra något idag för att uppmuntra någon att komma i funktion i sin tjänstegåva? Kan jag gör något i dag för att bättre fullgöra det som är min tjänst i församlingen? 
_______________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar